قطبي: هميشه مقابل كره مشكل داشتيم اما مستحق شكست نبوديم
قطبي: هميشه مقابل كره مشكل داشتيم اما مستحق شكست نبوديم
خبرگزاري فارس: سرمربي تيم ملي فوتبال ايران گفت: بازي خوبي انجام داديم و مستحق شكست برابر كره جنوبي نبوديم.
[برای مشاهده لینک ها شما باید عضو سایت باشید برای عضویت در سایت بر روی اینجا کلیک بکنید]
به گزارش خبرنگار اعزامي خبرگزاري فارس از دوحه افشين قطبي پس از شكست يك بر صفر ايران برابر كره جنوبي اظهار داشت: درست است كه در نيمه اول بازي در اختيار كره جنوبي بود اما ما توانستيم در بين دو نيمه با بازيكنان صحبت كنيم و در نيمه دوم فشار زيادي روي دروازه كره جنوبي آوريم.
وي ادامه داد: فوتبال خوبي بازي كرديم و در نيمه دوم شرايط براي ما فرق كرد. در اين ديدار مستحق شكست نبوديم و متاسفانه در اواخر نيمه اول وقتهاي اضافه گل دريافت كرديم و به علت اينكه بازيكنان ايران احساسي هستند نتوانستيم اين نتيجه را جبران كنيم.
قطبي اين تورنمنت را جالب دانست و خاطرنشان كرد: تجربه خوبي داشتيم اما متاسفم كه در اين مرحله از كره جنوبي شكست خورديم و از دوره رقابتها حذف شديم ولي در مجموع بازيهاي خوبي انجام داديم.
وي گفت: فوتبال ايران و كره جنوبي دو سبك كاملا متفاوت است و هميشه برابر اين تيم مشكل داشتهايم همانطور كه در ليگ قهرمانان آسيا نيز ذوب آهن برابر سئونگنام كره جنوبي متوقف شد.
قطبي درباره قرارداد با باشگاه شيميزو ژاپن عنوان كرد: قرار بود كه از اول فوريه به اين كشور بروم اما حال كه تيم ملي ايران از دور رقابتها حذف شده مجبورم زودتر به ژاپن بروم و كار خود را در اين باشگاه آغاز كنم.
[برای مشاهده لینک ها شما باید عضو سایت باشید برای عضویت در سایت بر روی اینجا کلیک بکنید]
اشكهاي بازيكنان و ماندن كفاشيان در جايگاه
اشكهاي بازيكنان و ماندن كفاشيان در جايگاه
خبرگزاري فارس: بازيكنان تيم ملي ايران پس از پايان بازي با ناراحتي روي زمين دراز كشيده و گريه كردند.
به گزارش خبرنگار اعزامي خبرگزاري فارس از دوحه بازيكنان تيم ملي ايران پس از شكست مقابل كره جنوبي در وسط زميني خوابيده و حاضر نبودند زمين بازي را ترك كنند.
قطبي سرمربي تيم ملي در كنار ملي پوشان حاضر شده و از آنها خواست از روي زمين بلند شوند.
همچنين عليرضا منصوريان و اصغر حاجيلو بازيكنان را به وسط زمين بردند تا براي انجام حركت جوانمردانه با بازيكنان كره جنوبي دست بدهند.
* ايرانيهاي حاضر در ورزشگاه به محض به صدا در آمدن سوت پايان بازي ورزشگاه را ترك كردند و در مقابل تماشاگران كرهاي به جشن و پايكوبي پرداختند.
بازيكنان كرهاي نيز خوشحال از پيروزي مقابل ايران در وسط ميدان به شادماني پرداختند.
*علي سعيدلو به همراه ساير مسئولان ورزشي ايران جايگاه را ترك كردند اما علي كفاشيان تا دقايقي پس از بازي در جايگاه ماند.
* مسعود شجاعي با گريه از زمين بازي خارج شد.
*در پايان مسابقه دوربينهاي تلويزيوني به سمت بازيكنان ايران رفتند تا با آنها مصاحبه كنند.
محصص: نبايد دنبال مقصر شكست باشيم
محصص: نبايد دنبال مقصر شكست باشيم
خبرگزاري فارس: رئيس كميته آموزش فدراسيون فوتبال گفت: اكنون زماني نيست كه بخواهيم به دنبال مقصر شكست برابر كره جنوبي باشيم.
به گزارش خبرنگار اعزامي خبرگزاري فارس از دوحه، مرتضي محصص پس از شكست يك بر صفر برابر كره جنوبي و حذف ايران از جام ملتهاي آسيا گفت: فوتبال بازي عقايد است. قطبي امروز با دو مهاجم كارش را آغاز كرد و از كريم انصاريفرد شروع كرد و با محمد غلامي كار تمام شد. مدتي هم بدون مهاجم بازي كرديم. تاكتيك بدي نيست اما بايد بدانيم حريف چگونه بازي ميكند.
وي ادامه داد: در نيمه دوم وقت اضافه موقعيت گلزني داشتيم اما در 5 تا 6 دقيقه آخر مسابقه با عجله بازي ميكرديم و سرعتي را كه نداشتيم چاشني كار كرديم. سرعت فقط دويدن سريع نيست تشخيص در پاس دادن و قدرت تصميمگيري نيز جزيي از سرعت بازي است.
وي تأكيد كرد: ايران بازي آبرومندانهاي برابر كره جنوبي انجام داد و اكنون نبايد به دنبال مقصر شكست برابر كره جنوبي باشيم. كرهاي كه يكي از شانسهاي قهرماني است. بايد به دنبال برطرف كردن ضعفهاي خود باشيم.
محصص در مورد اينكه مربي بعدي تيم ملي ايران بايد چه ويژگي داشته باشد، اظهار داشت: مربي بعدي بايد به تيمهاي جوانان و نوجوانان توجه كند. اگر ميخواهيم مربي خارجي بياوريم بايد مربي بزرگ خارجي باشد. مربي كه سطح توانايياش بالاتر از مربيان ايراني باشد نه آنكه فقط مليتش خارجي باشد.
وي در مورد اينكه چرا ايران همواره در مرحله يك چهارم نهايي حذف ميشود، گفت: دلايلي مختلفي ميتواند داشته باشد. شايد آمادگي جسماني بازيكنان حريف باشد. اگر دقت كنيم از ايران فقط جواد نكونام و مسعود شجاعي در ليگ اروپا بازي ميكنند اما كره و ژاپن از اين نظر از ما بسيار جلوترند. بايد باشگاههاي خارجي را تشويق كنيم تا به تماشاي ليگ برتر ايران بيايند. ما بازيكنان مستعد زيادي در ليگ داريم. در جرايد خواندم كريم انصاريفرد قرار است به يك تيم اروپايي برود اما با يك كريم انصاريفرد فوتبال ما تغيير نميكند. بايد بازيكنان بيشتري به اروپا بروند زيرا تأثيرگذار است. نبايد اكنون زانوي غم بغل بگيريم و بايد ضعفهاي خود را برطرف كنيم.
پروين: فدراسيون فوتبال مقصر اصلي اين ناكامي است
پروين: فدراسيون فوتبال مقصر اصلي اين ناكامي است
خبرگزاري فارس: سرمربي پيشين تيم ملي گفت: مقصر اصلي ناكامي ايران در جام ملتهاي آسيا فدراسيون فوتبال است و آنها بايد جواب بدهند.
علي پروين در گفتوگويي اختصاصي با خبرنگار ورزشي خبرگزاري فارس، درباره ناكامي تيم ملي در جام ملتهاي آسيا صحبتهايي را مطرح كرد.
گفتوگوي فارس با پروين را در زير ميخوانيد.
* بازي ايران و كره جنوبي را ديديد؟
مگر ميشود ما فوتباليها اين بازي را نديده باشيم؟ ديشب، شب خوبي براي فوتبال ما نبود. اگر صبح امروز مردم را در خيابانها ميديديد متوجه ميشديد چقدر از اين شكست تلخ ناراحت بودند. حالا ما كه خودمان از جنس اين فوتبال هستيم.
* چه اتفاقي براي تيم ملي ما افتاد؟
از سؤال شما خيلي تشكر ميكنم. ناگفتههايي را بايد بگويم كه در سينه خودم نگه داشتم. آقاجان فوتبال ما از آسيا عقبتر است. همه بايد بدانند كه اين مشكل را داريم و فوتبال ما را هميشه آزار ميدهد.
* چه بايد كرد؟ اين موضوع را شايد خيلي وقت پيش ميدانستيم كه فوتبال ما از آسيا عقبتر است؟
هيچ وقت نميگوييم و قبول نميكنيم فوتبال ما از آسيا عقبتر است. هر زماني كه قبول كرديم از آسيا عقبتريم ميتوانيم موفق و برنده شويم. اگر قبول نكرديم باز هم شك نكنيد به در بسته ميخوريم. به جام جهاني نرفتيم و در جام ملتهاي آسيا در مرحله دوم ناموفق بوديم.
* مشكل كجاست؟
نميدانم چه حرفي بزنم چون سخت است اما هميشه مينشينيم و ميگوييم غيرت و تعصب را چاشني كار خودمان براي موفقيت كنيم. مگر ميشود با غيرت و تعصب موفق شد؟ پس فوتبال چه ميشود؟ به نظر من اين مشكل به جاهايي برميگردد كه در فوتبال ما دخل و تصرف عميقي دارند.
* ميشود منظورتان را واضحتر بگوييد؟
بله چون دوست دارم تمام حرفهايم را بگويم اعلام ميكنم مقصر اصلي ناكامي تيم ملي ايران فدراسيون فوتبال است و حالا بايد جواب دهد.
* چرا فقط فدراسيون؟
وقتي تيم ملي ما مربي دارد و در قطر ميجنگد تا به مراحل بالاتر صعود كند آقايان به دنبال جايگزين سرمربي تيم ملي هستند. كاري كردند كه قطبي قبل از جام ملتهاي آسيا بگويد من بعد از جام ملتها نيستم. واقعا بازيكنان و سرمربي تيم با چه روحيهاي بايد بجنگند و چگونه بايد شرايط آنها را در حالت عادي قرار داد؟ اين سؤال بيجواب من است.
* اگر كره را ميبرديم باز هم اين حرف را ميزديد؟
ببينيد، من علي پروين هستم و حرفهايي كه ميزنم براي كمك به فوتبال است چون دلم ميسوزد. وقتي در مرحله مقدماتي عراق، كره شمالي و امارات را برديم اعلام كردم كه اينقدر در بوق و كرنا نكنيد و اين مسئله را بزرگ جلوه ندهيد چون تازه كار تيم ملي در مرحله دوم تازه آغاز ميشود اما خيليها گوش ندادند. حتي به خود شما گفتم كاري نكنيد با بزرگنمايي پس از سه بازي مقدماتي بچههاي تيم ملي بقچهاشان را جمع كنند و برگردند اما همه خيال كردند كه فلاني يك حرفي زد.
* پس غير از فدراسيون خيلي از افراد ديگر را مقصر ميدانيد؟
به اين حرفها كاري ندارم من ميگويم مقصر اصلي فدراسيون است. يك چيز ديگر هم هست. آقاي خياباني؛ گزارشگر محترم بازي ايران و كره جنوبي و سه بازي مقدماتي تيم ملي، اين حرفهايم به شما هم هست وقتي در سه بازي اول برديم چه صفتها و لغتهايي به كار برديد اما الان به شما ميگويم كه اجازه ميداديد اين تيم در مرحله حذفي موفق شود بعد آن طور با آب و تاب گزارش ميكرديد. همانطور كه قبلا گفتم بدترين مرحله يك تورنمنت بزرگ مرحله حذفي است كه دست تيم ملي ما را از جام كوتاه كرد.
* نگفتيد كره جنوبي را چگونه تيمي ديديد؟
واقعا كره يك سر و گردن بالاتر از ما بود. ما هيچ وقت مقابل كره اينقدر ذليل نبوديم. اصلا نيمه اول كرهايها انگار كامپيوتر بازي ميكردند. هر كاري دوست داشتند در زمين ميكردند. آقايان تو رو به قرآن و تو را به جان كسي كه دوست داريد، قبول كنيد كه فوتبال ما از آسيا عقبتر است و با غيرت و تعصب نميشود قهرمان شد.
* پس بايد چه كار كنيم تا فوتبال ما از اين شرايط نجات پيدا كند؟
من ميدانم الان آقايان ميخواهند چه كار كنند. يك كميته فني درست ميكنند و هر كسي نظري ميدهد و يك تصميم عجيب گرفته ميشود. من هميشه گفتهام و باز هم ميگويم اين كار مشكل ما را حل نميكند. به نظر من يك نفر مدير فني بالاي سر تيم باشد بايد انتخاب شود تا خيلي از مشكلات حل شود. يك روز قلعهنويي را به كميته فني ميآورند اما روز دوم او را دعوت نميكنند و سرمربي يا مربي انتخاب ميكنند و فردا همين موضوع براي ابراهيمزاده پيش ميآيد. تيم ما در قطر ميجنگد تا بعد از 35 سال كاپ قهرماني را به ايران بياورد اما مصاحبههاي مختلفي درباره جانشيني قطبي ميشود.
* منظور شما از اين مصاحبهها چيست؟
هر وقت رسانهها را ميديديم مخصوصا در جام ملتهاي آسيا آقاي كفاشيان، تاج، ترابيان و نبي هر كدام يك اظهار نظري در مورد سرمربي جديد تيم ملي ميكردند. اصلا نميگذارند اين بدبختها برگردند تا فكري براي فوتبالمان كنيم كه به نفع مملكت باشد. من از شما سؤال ميكنم اگر يكي از اين مصاحبهها كه آقايان انجام دادند بچههاي تيم ملي و خود قطبي ميديدند كه قطعا ديدهاند، چه روحيهاي براي آنها ميماند؟ بازيكنان بيتفاوت نميشوند؟
* با اين شرايط شما خيلي از فوتبال ايران دلگير هستيد؟
بله، چرا نباشم. من به شما گفتم و باز هم ميگويم الان آقايان يك كميته فني تشكيل ميدهند و سپس نمايندگان مجلس تشكيل جلسه ميدهند باختها را گردن يك نفر مياندازند و پرونده جام ملتها را ميبندند اما باز هم ميگويم هيچ كس قبول نميكند فوتبال ما از آسيا عقبتر است. در زمان ما فقط همين كره بود كه دست و پا گير ما بود اما روي حساب و كتاب با آنها بازي ميكرديم. اينقدر ذليل جلوي آنها نبوديم اما الان عراق، ازبكستان، ژاپن و استراليا هم پايشان باز شده.
* با آوردن مربي خوب خارجي كار درست ميشود؟
مربي خارجي خوب را فقط بايد براي تيمهاي پايهاي خود بياوريم وگرنه دردي از ما دوا نميشود. آن هم به شرطي كه مربي خوب باشد نه از اين افرادي كه با آنها قرارداد ميبنديم و دو روز ديگر پشيمان ميشويم. بايد كسي بيايد كه به فوتبال ما كمك كند.
* تركيبهاي متفاوت قطبي را در طول 4 بازي در جام ملتهاي آسيا چگونه ارزيابي ميكنيد؟
نميخواهم درباره بازيكني حرف بزنم. من خودم حامي افشين قطبيام به خاطر پرچم كشورم اما قطبي بزرگترين اشتباه را در تركيب تيم ملي ايران مقابل كره كرد كه براي ما گران تمام شد.
* چرا؟
به نظر من 4 بازيكن در حد و اندازه حضور در تركيب اصلي ايران در بازي شب گذشته نبودند. بر عكس، تعويضهاي خيلي بدي انجام نداديم.
* اما بايد قبول كنيم در دقايق پاياني بد نبوديم؟
نتيجه را يك بر صفر به كره باختيم و چند گل هم نخورديم بالاخره طبيعي است در 10 دقيقه يا 7 دقيقه پاياني بازي، كره در محوطه جريمه خود دفاع كند. تيم ملي ايران در 110 دقيقه باقيمانده اين بازي كجا بود؟ من دارم به شما اعلام ميكنم كه كرهايها 45 دقيقه با ما مثل يك كامپيوتر در زمين بازي ميكردند انگار خودشان با خودشان بازي ميكردند. قبول كنيد در آسيا ما عقب هستيم.
* با اين حرفها ياد دوره خودتان و پيروزي مقابل كره جنوبي نيفتاديد؟
چرا. در پكن بهترين كره در مقابل ما قرار گرفت اما اين تيم را برديم و قهرمان شديم. همان زمان به ديدار غفوريفرد رئيس وقت سازمان تربيت بدني رفتم. به ايشان گفتم شانسي قهرمان شديم و فوتبال ما از آسيا عقبتر است. يك سري تصميمات خوب گرفته شد و يك تغيير در تيم ملي انجام شد كه خودمان را تكان داديم و يك مقداري شرايط درست شد. الان هم من به سازمان تربيت بدني، آقاي سعيدلو و فدراسيون فوتبال اعلام ميكنم ما از آسيا عقب هستيم و بايد چارهاي كنيم. اگر قبول كردند درست ميشود و گرنه همين اتفاق ميافتد.
* واقعا تيم ملي كره را ميبرد همين حرفها را ميزديد؟
من در دوره مقدماتي به شما گفتم كه تازه كار ما در مرحله حذفي شروع ميشود. اينقدر سه برد اول خودمان را بزرگ نكنيد. حالا بگذريم. اگر اتفاقي ميافتاد و كره را ميبرديم با ژاپن چه كار ميكرديم. اصلا با استراليا چه كار ميكرديم. پس چه خوب شد الان باختيم تا ضعفهايمان را جبران كنيم و اشتباهاتمان را تكرار نكنيم.
* با چه راهكاري فوتبال ما نجات پيدا خواهد كرد؟
من باز هم ميگويم فوتبال آسيا و مخصوصا شرقيها در حال حركت با هواپيماي جت هستند و ما با موتور گازي حركت ميكنيم. وقتي چند ماه پيش اين حرف را زدم خيليها گفتند پروين يه حرفي زده اما الان نتيجهاش را باز ديديم. اميدوارم به فكر پايهسازي در فوتبال باشيم. در صحبتهايمان دقت كنيم. به موفقيت فوتبالمان بيشتر فكر كنيم تا مردم ما از اين رشته دلسرد نشوند. باور كنيد وقتي ناراحتي مردم را ميبينم دلم ميسوزد اما اميدوارم اين شكست را آويزه گوشمان كنيم و انشاءالله در آينده بهتر باشيم.
اشكهاي قطبي و استقبال سرد مسئولان از تيم ملي
خبرگزاري فارس: كاروان تيم ملي فوتبال شب گذشته به ايران بازگشت.
به گزارش خبرگزاري فارس، كاروان تيم ملي فوتبال ايران پس از شكست برابر كره جنوبي و حذف از جام ملتهاي آسيا ساعت 22 شب گذشته از طريق فرودگاه امام خميني (ره) وارد تهران شد.
بازيكنان تيم ملي قبل از پرواز به ايران در هتل شرايتون دوحه مراسم خداحافظي با افشين قطبي سرمربي تيم ملي ايران برگزار كردند.
بازيكنان تيم ملي در هتل شرايتون با سرمربي خود خداحافظي كردند. در اين ميان اشكهاي قطبي همه را تحت تأثير خود قرار داد. او به دليل اين كه هدايت تيم شيميزوي ژاپن را بر عهده گرفته به ايران بازنگشت.
مليپوشان سپس وارد فرودگاه دوحه شدند تا با پروازي مستقيم به كشور بازگردند. اين پرواز كه قرار بود ساعت 18:30 به وقت دوحه انجام شود با 50 دقيقه تأخير و ساعت 19:20 انجام شد.
كاروان تيم ملي با يك ساعت تأخير و فقط با استقبال مهدي محمدنبي دبير فدراسيون فوتبال و در غياب مردم و ساير مسئولان به ايران بازگشت.
منبع
رحمتي: فوتبال ايران و كره 20 سال با هم فاصله دارند
رحمتي: فوتبال ايران و كره 20 سال با هم فاصله دارند
خبرگزاري فارس : دروازهبان تيم ملي گفت: بايد قبول كنيم فوتبال ايران و كره 20 سال با هم فاصله دارند.
سيد مهدي رحمتي در گفتوگو با خبرنگار ورزشي خبرگزاري فارس، درباره نتايج تيم ملي در جام ملتهاي آسيا گفت: در همان روز اول كه براي حضور در جام ملتها اعزام ميشديم، بسياري از كارشناسان اعتقاد داشتند كه حتي از گروه خودمان هم صعود نخواهيم كرد.
وي ادامه داد: به نظرم نتايج خوبي كسب كرديم، اما بايد قبول كنيم كه فوتبال ايران و كره 20 سال با هم فاصله دارند. در ديدار مقابل كره نيمه اول آنها از ما بهتر بودند و در ادامه مسابقه بر توپ و ميدان مسلط شديم، اما متأسفانه در پايان شكست خورديم.
رحمتي درباره اينكه بعد از شنيدن سوت پايان مسابقه چه احساسي داشت، عنوان كرد: خودم هم باورم نميشد كه از جام ملتها كنار رفته باشيم. در هر حال اين فاصله بين ما و تيمهاي شرق آسيا ايجاد شده است. آنها بهتر از ما كار ميكنند؛ هر چند تيم ما به لحاظ نظم و انضباط و كار گروهي بهتر است.
نكونام: حسرت قهرماني ايران در آسيا بيشتر هم ميشود
نكونام: حسرت قهرماني ايران در آسيا بيشتر هم ميشود
خبرگزاري فارس: كاپيتان تيم ملي فوتبال گفت: مطمئن باشيد حسرت قهرماني ايران در آسيا بيشتر هم ميشود.
به گزارش خبرگزاري فارس، جواد نكونام تصريح كرد: تيم ملي از جام ملتها حذف شد و پس از باخت هميشه هر كسي اظهارنظر ميكند اما به عقيده من حالا زمان اين حرفها نيست و بايد به فكر آينده بود.
وي با بيان اينكه انتقاد هميشه وجود دارد، افزود: براي اينكه تيم ملي نتيجه بگيرد بايد كارشناسي شده نظر داد، ضمن اينكه با يك برنامهريزي اساسي اين امر محقق ميشود و با صحبت كردن و بحث كردن هيچ كاري درست نميشود.
كاپيتان تيم ملي گفت: 3 بازي را برديم و توقع مردم بالا رفت، اما فوتبال همين است و نميتوان كاري كرد. البته 3 بازي را هم كه برديم با غيرت و همت بازيكنان بود.
نكونام در مورد اختلافش با قطبي خاطرنشان كرد: اين موضوع شايعهاي بيش نبود كه برخي روزنامهها آن را مطرح كردند. من با كسي مشكل نداشتم و ندارم. هيچ گاه به اين مسائل فكر نميكردم و تمام تمركزم روي فوتبالم بود.
نكونام يادآور شد: پس از بازي با كرهجنوبي گفتم ما به اتفاقات و البته به واقعيت فوتبال باختيم.
وي در مورد اينكه حسرت تيم ملي براي قهرماني در آسيا با اين شكست 39 ساله شد، گفت: مطمئن باشيد اين حسرت بيشتر هم ميشود.
... و بار كج فوتبال ايران باز هم به منزل نرسيد
... و بار كج فوتبال ايران باز هم به منزل نرسيد
خبرگزاري فارس: بار اين فوتبال كج است كه اگر نبود اين همه سال در حسرت قهرماني و موفقيت به سر نميبرديم و باز هم اين بار كج به منزل نرسيد.
به گزارش خبرگزاري فارس، با صحبت هاي شيريني كه از زبان افشين قطبي مي شنيديم، دلمان را خوش كرده بوديم كه اين بار بعد از 35 سال مي توانيم آقايي در فوتبال آسيا را به فوتبال ايران باز گردانيم و بار ديگر سري از سرها در آوريم و به خود و فوتبالمان بباليم.
مقابل كره جنوبي بدون اينكه از دل شير و جسوري از سوي بازيكنان تيم ملي خبري باشد باختيم تا هم بسوزيم بابت 9 امتيازي كه كسب كرديم و هم حسرتمان 39 ساله شود.
آنهايي كه فقط منتظر كوچكترين روزنه براي مطرح كردن غرايض شخصي و مغرضانه هستند طبيعي بود كه بعد از اين ناكامي، تبر به دست گيرند و اولين ضربه هاي خود را به سمت افشين قطبي فرود آورند. طبيعي هم است. وقتي تيمي ناكام مي شود اولين شخصي كه مورد اتهام است سرمربي است اما اين يك عادت بد و تمام نشدني در اين فوتبال آب و خاك شده است. انتقادهايي بدون ملاحظات كارشناسي و اكثريت آن بر اساس حسادت و عقده هاي فروخورده.
مسلم است كه نمي توان از اشكالات ريز و درشت فني تيم ايران در جام ملت هاي آسيا چشم فرو بست اما اين چه رسم بي ريشه اي است كه انگشت اتهام را فقط به سوي يك نفر نشانه مي رويم؟
گويي جامعه فوتبالي كه مي داند مشكل چيست و اشكال كار كجاست ديواري كوتاه تر از سرمربي وقت نمي بينند و مي خواهند تمامي ناكامي سي و چند ساله اين فوتبال را بر سر او خالي كنند.
* از پروين تا قطبي، از پيشرفت تا پسرفت
بر اهالي اهل نقد اين حق وارد است كه قطبي را نقادي سفت و سختي كنند. او بي شك مسئول اول شكست ايران در جام ملت هاي آسيا است. او بايد بگويد كه چه مي شود تيم ايران مقابل كره جنوبي بدون لحظه اي جنگندگي براي نباختن به ميدان مي رود؟ چه مي شود كه مهمترين بازيكنش كه وظيفه سنگين كاپيتاني را بر عهده دارد در حساس ترين مسابقه محو مي شود و آدمي به شك مي افتد كه او چطور در لاليگاي اسپانيا بازي مي كند؟
قطبي به سوال هاي زيادي بايد پاسخ دهد. سوال هايي كه گاهي ربطي به مسائل فني فوتبال هم ندارد و همين دستاويزي براي به زير تيغ بردن او شده اما مسئله اين است كه بر بام فوتبال ايران چه مي گذرد كه پيش از قطبي هم تحفه اي نبوديم.
به چه چيز قطبي ايراد مي گيريم وقتي فوتبالمان در 30 سال گذشته چيزي براي عرض اندام نداشته است جز موفقيت هاي گاهگداري و مقطعي؟
آنهايي كه امروز دايه مهربان تر از مادر شده اند بد نيست دوره هاي قبل تر را به ياد بياورند. تلخي حذف در هيروشيما با علي پروين، سومي تيم محمد مايلي كهن در سال 1996، ناكامي مطلق با جلال طالبي در سال 2000، سومي با برانكو در سال 2004، حذف با اميرقلعه نويي در سال 2007 و اينك حذفي ديگر با افشين قطبي.
نمي توان اسم اين حذف را تلخ ناميد. حذف شدن تلخ نيست، تلخ اين است كه 35 سال است درِ اين فوتبال بر روي يك پاشنه مي چرخد و آنهايي كه بايد تصميم بگيرند و برنامه ريزي كنند خود را به خواب زده اند.
ما بر اساس كدام موفقيت سال هاي اخير امروز قطبي را به چهار ميخ كشيده ايم؟ به كدام مقام به حق خود مي باليم؟
* فوتبالي بدون مديريت و سازماندهي
سابقه فوتبالي ايران در 35 سال گذشته نشان مي دهد بيشتر از آنكه از مسائل فني و دانش مربيان انتخاب شده رنج ببريم اين سيكل معيوب مديريتي است كه باعث شده اين فوتبال عقب بماند و براي بازگشتن به جايگاه خود اين همه مدت در حسرت باشد.
وقتي باري كج است به مقصد نمي رسد. اين واقع بين ترين جمله اي است كه مي توان درباره مديريت فوتبال ايران گفت.
تيم ملي ايران چه در دوره مديريت مديران فوتبالي، چه در دوره مديريت مديران كار بلد و چه در دوره مديريت فعلي كه نه نشاني از سابقه فوتبالي دارد و نه نشان از مديريتي قاطع، با وجود حضور مهره هايي با كارآيي مطلوب در تيم ملي نتوانسته به مقام در خور توجهي دست پيدا كند. كاملا واضح و روشن است كه فوتبال ايران از ضعف شديد سيستماتيك رنج مي برد.
به اين مجموعه اي از نامديريتي ها وقتي كثرت وحدت و تشتت آراء را اضافه كنيم فوتبال همين آشي مي شود كه اكنون است. سالي پر از ناكامي هاي متعدد. حذف از بازي هاي قهرماني آسيا در رده هاي نوجوانان و جوانان، ناكامي در بازي هاي آسيايي با تيم اميد و سرانجام حذف از جام ملت هاي آسيا. پيش تر از اين هم جام جهاني را از دست داديم.
هر دوره مديريتي اين فوتبال با فراز و نشيب هاي زيادي روبرو بوده و كمتر به ياد مي آوريم در 20 سال اخير فدراسيوني بدون حاشيه كارش را كرده باشد. هميشه بايد موضوعي براي مقابل هم قرار گرفتن در اين فوتبال باشد. چه زماني كه صفايي فراهاني بر مسند مديريت بود و مديران فوتبالي گاه و بيگاه بر او تاختند و چه زماني كه دادكان امور را در دست داشت، زماني كه فوتبالي ها كمترين تعامل را با اين مدير فوتبالي داشتند و چه اكنون كه به طور كل اوضاع از دست فوتبالي ها خارج شده و كساني بر تابوت اين فوتبال ايستاده اند كه خود نمي دانند چه مي گويند و چه مي خواهند؟ اساسا براي چه وارد اين عرصه شده اند و همچون كلافي سردرگم به خود مي پيچند؟
چطور مي شود در مجموعه اي كه خودي ها دور از چشم هم جلسات پنهاني تشكيل مي دهند و هر آن بوي كودتا و به اصطلاح عامه "زيرآب زني " به مشام مي رسد، به فكر اجرايي كردن برنامه ها -آن هم برنامه هايي كه چندان كارشناسي نشده اند و صرفا براي انجام وظيفه نوشته شده- بود؟
بايد به كفاشيان گفت كه آقاي رئيس چرا اجازه مي دهي زير مجموعه ات به اين راحتي و پنهاني هر طور كه مي خواهند بر آتش اين فوتبال بيمار بيفزايند؟ يا بايد به اطرافيان او كه سني از آنها گذشته و مويي در آسياب سفيد كرده اند تاخت كه چطور دم از مصالح ملي مي زنيد اما بدون صلاح و مشورت با رئيس به دنبال رسيدن به اهداف خود هستيد؟ اهدافي كه در بيشتر اوقات آن بويي از مصالح ملي ندارد و بيشتر براي عرض اندام و رسيدن به قدرت است تا حل شدن اين مشكلات انبوه فوتبال.
وقتي براي تمديد قرارداد قطبي با تيم ملي، وحدت نظر در فدراسيون نبود چرا بايد به قطبي بتازيم؟
وقتي در اين فوتبال بي حساب و كتاب مديران و مسئولان تكليفي بر خود نمي بيند كه اهدافشان را براي موفقيت اين فوتبال يكي كنند، از قطبي و امثال قطبي و مربيان ديگر چه توقعي مي رود؟
هميشه مي گويند پايين دستي از بالادستي خود الگو بر مي دارد. براي قطبي با روحيات و ادبيات خاصش چه الگويي ارائه داديم كه اكنون بايد وي يك تنه تمامي لجام گسيختگي هاي اين فوتبال را بر دوش بكشد و مورد شماتت قرار گيرد؟
* مقابل هم هستيم نه در كنار هم
مربياي كه هنوز هم بر سر چگونگي انتخاب او براي سرمربيگري تيم ملي حرف و حديث هايي وجود دارد با كياستي خاص و با صحبت هاي شيرين و دوست داشتني مردم را به كسب نتايج خوب اميدوار كرد، قبل از جام ملت ها تيم بعدي و تكليف آينده خود را روشن كرد، بعد از ناكامي به كشورش بازنگشت و مثل ديگر مربي خارجي (برانكو) كه بعد از جام جهاني هرگز به ايران نيامد، رفت تا جايش را به يك مربي ديگر بدهد، رفت تا يك مربي ديگر بيايد و او هم احتمالا به همين سرنوشت دچار شود.
قطبي به همان سادگي كه وارد فوتبال ايران شد به همان سادگي هم رفت. رفت كه تاريخ در مورد او قضاوت كند و براي هميشه اين سوال را در ذهن ما ماندگار كرد كه تاريخ قرار است در مورد شكست ايران مقابل كره جنوبي چه چيزي را قضاوت كند؟ قطبي انگار فراموش كرده كه خودش بارها تاكيد كرده بود به فوتبال زيبا نمره نمي دهند و مهم نتيجه گيري است اما ايران نه تنها مقابل كره جنوبي خوب بازي نكرد نتيجه هم نگرفت.
نه قطبي بلكه ساير مربيان ديگري كه روي صندلي داغ مربيگري ايران نشسته اند از اين دست جملات زياد گفته اند و بر اين باور بوده اند كه توانسته اند تحولي در تيم ملي و فوتبال ايران داشته باشند اما همه آنها دچار اين تاريكي ذهن هستند كه كار از پايه خراب است و هيچ مربي در اين فوتبال بي برنامه و بي مديريت ايران نمي تواند تحولي ايجاد كند.
اگر كاري اصولي شده بود فقط كافي بود برنامه يكي از مربيان را مربي ديگري ادامه مي داد اما خود شيفتگي و حسادت به همكار مرگ در اين بازار مكاره مي گذارد كه تاريخ قضاوت كند برنامه كدام مربي در فوتبال ايران تاثيرگذار بوده است؟ بر فرض هم كه قطبي توانسته باشد تاثيري بر اين فوتبال خسته گذاشته باشد آنچه در تاريخ ثبت شد نتيجه اي بود كه در تابلو حك شد. ايران باز هم ناكام شد و ملتي كه اين روزها سخت نيازمند شادي از ته دل برآمده بودند با اين شكست و حذف سرخورده شدند. البته كه در اين ميان مقصرتر از قطبي خيلي ها هستند. مگر ليگ ما چه دارد كه تيم ملي مان داشته باشد؟
هنوز هم اين بحث بين عوام وجود دارد كه با اين همه سرمايه گذاري براي فوتبال چرا بايد هميشه آه حسرت بكشيم؟
سوخته ايم و با خود كلنجار مي رويم اما چه سود كه فريادرسي نيست.